AC problematiek
De schouder bestaat uit drie botstukken. Het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen
Het AC-gewricht (staat voor AcromioClaviculaire gewricht) is de verbinding tussen het schouderblad en het sleutelbeen. Door overbelasting en/of artrose kan dit gewricht geïrriteerd raken en pijnklachten geven. Door een val op de schouder kunnen bandjes rondom het gewricht scheuren waardoor het gewricht instabieler wordt (luxatie).
Wat zijn de symptomen?
De meestvoorkomende symptomen zijn:
- Pijnklachten bovenop de schouder (soms uitstralend in de nek of bovenarm) welke optreden bij bewegingen verder boven het hoofd, tillen en op de schouder liggen.
- Soms maakt het gewricht een knarsend geluid als je de arm optilt.
- Bij een luxatie is sprake van een scherpe pijn in het gewricht. Het afhangen van de arm is pijnlijk.
- Bij een grotere instabiliteit is een pianotoets fenomeen zichtbaar: het sleutelbeen staat hoger door het scheuren van de bandjes rondom het gewricht.
Diagnostiek
Artrose of irritatie van het AC-gewricht kan bij lichamelijk onderzoek vermoed worden. Echografie, MRI en röntgen kunnen artrose van het AC-gewricht bevestigen. Na een trauma kan de mate van instabiliteit van het AC-gewricht wordt bepaald aan de hand van lichamelijk onderzoek. Dit kan later bevestigd worden met röntgenonderzoek.


De behandeling
Ziet er meestal als volgt uit
Behandeling bij aandoeningen van het AC-gewricht bestaat uit:
- Rust: de eerste 10-14 dagen kan een mitella worden gedragen om het gewricht te ontlasten als er sprake is van een instabiliteit of veel pijnklachten, bijvoorbeeld na een trauma.
- Bij een artrose/irritatie van het gewricht moeten de pijnlijke bewegingen (heffen, zwaar tillen) zoveel mogelijk vermeden worden.
- Schouderfysiotherapie: therapie om de beweeglijkheid en spierfunctie van de schoudergordel te verbeteren.
- Bij blijvende klachten kan in overleg met een huisarts of specialist een injectie overwogen worden. Hier zitten voor- en nadelen aan, dit kun je altijd met de arts of schouderfysiotherapeut bespreken.
- Het herstel varieert van 2 tot 3 maanden met eventueel een langer beloop in de tijd.