Een Prothese
De anatomische schouderprothese en de omgekeerde (reversed) schouderprothese
Wanneer fysiotherapie geen verbetering meer brengt en er is sprake van artrose of grote peescheuren, dan kan een schouderprothese uitkomst bieden.
De anatomische schouderprothese
verminderen van pijnklachten
Wanneer er sprake is van artrose in het schoudergewricht en jouw schouderspieren zijn nog goed in functie, dan kan de orthopeed samen met u besluiten tot het plaatsen van een anatomische schouderprothese. Aansluitend start u samen met de schouderfysiotherapeut het revalidatietraject. Met een prothese verwachten we niet zozeer dat jouw schouderfunctie toeneemt ten opzichte van voor de operatie, maar wel dat je pijnklachten flink verminderen.


De omgekeerde (reversed) schouderprothese
Hoe ziet het verloop eruit
Wanneer jouw pezen niet goed meer werken, er eventueel ook artrose is van het schoudergewricht en schouderfysiotherapie niet meer helpt, kun je samen met de orthopeed kiezen voor een omgekeerde schouderprothese. Meestal wordt hiervoor gekozen omdat het heffen van de arm moeilijk gaat en pijnlijk is. Bij de omgekeerde schouderprothese wordt de schouderkop de schouderkom en vice versa. Door de prothese op deze manier te plaatsen, kan een andere schouderspier (de deltoideus) het heffen van de arm overnemen. Na de operatie gaat u samen met uw schouderfysiotherapeut aan de slag om deze nieuwe schouderspier te leren deze functie over te nemen.