Wat is het subacromiaal pijnsyndroom?
Er zijn pijnklachten onder het schouderdak
waarbij we niet altijd in detail kunnen zeggen welke structuur hiervoor verantwoordelijk is. Soms tonen een echo, röntgenfoto of MRI-veranderingen van ons weefsel aan, maar in veel gevallen is dat niet zo. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat of er nu wel of geen afwijkingen waarneembaar zijn, ons lichaam een goed aanpassend vermogen heeft en vaak weer pijnvrij kan functioneren.
De oorzaak van het subacromiaal pijnsyndroom
Meestal is er een verschil ontstaan tussen belasting en belastbaarheid
Wanneer we kijken naar belasting kunnen we over- of onderbelasten, oftewel te veel of te weinig doen. In beide gevallen kan ons lichaam hierop reageren en moeten we werken aan de fitheid van ons weefsel. Wat ook regelmatig gebeurt, is dat niet onze belasting verandert, maar onze belastbaarheid omlaag is gegaan. Een normale belasting kan zo toch zorgen voor klachten. Onze belastbaarheid kan zowel door fysieke als mentale factoren veranderen. Gelukkig kunnen we de belastbaarheid ook weer verbeteren. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen te kijken naar jouw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) bekijken we waar jouw aandachtspunten liggen en kan er een behandelplan gemaakt worden om de pijnklachten aan te pakken.


Onderzoek naar de oorzaken van schouderklachten
Een behandelplan voor het subacromiaal pijnsyndroom
Door een goede anamnese (vraaggesprek over de klachten), een onderzoek van de schouder en het lichaam beoordeelt een gespecialiseerde fysiotherapeut of het gaat om een subacromiaal pijnsyndroom. Wanneer dit het geval is, heeft verder onderzoek door huisarts en/of specialist geen directe meerwaarde. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen met je te kijken naar jouw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) kan er een behandelplan worden gemaakt om de pijnklachten aan te pakken.