Ga naar hoofdinhoud

Subacromiaal pijnsyndroom

Een veelvoorkomende schouderklacht bij volwassenen

Wat is het subacromiaal pijnsyndroom?

Er zijn pijnklachten onder het schouderdak

waarbij we niet altijd in detail kunnen zeggen welke structuur hiervoor verantwoordelijk is. Soms tonen een echo, röntgenfoto of MRI-veranderingen van ons weefsel aan, maar in veel gevallen is dat niet zo. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat of er nu wel of geen afwijkingen waarneembaar zijn, ons lichaam een goed aanpassend vermogen heeft en vaak weer pijnvrij kan functioneren.

De oorzaak van het subacromiaal pijnsyndroom

Meestal is er een verschil ontstaan tussen belasting en belastbaarheid

Wanneer we kijken naar belasting kunnen we over- of onderbelasten, oftewel te veel of te weinig doen. In beide gevallen kan ons lichaam hierop reageren en moeten we werken aan de fitheid van ons weefsel. Wat ook regelmatig gebeurt, is dat niet onze belasting verandert, maar onze belastbaarheid omlaag is gegaan. Een normale belasting kan zo toch zorgen voor klachten. Onze belastbaarheid kan zowel door fysieke als mentale factoren veranderen. Gelukkig kunnen we de belastbaarheid ook weer verbeteren. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen te kijken naar jouw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) bekijken we waar jouw aandachtspunten liggen en kan er een behandelplan gemaakt worden om de pijnklachten aan te pakken.

Onderzoek naar de oorzaken van schouderklachten

Een behandelplan voor het subacromiaal pijnsyndroom

Door een goede anamnese (vraaggesprek over de klachten), een onderzoek van de schouder en het lichaam beoordeelt een gespecialiseerde fysiotherapeut of het gaat om een subacromiaal pijnsyndroom. Wanneer dit het geval is, heeft verder onderzoek door huisarts en/of specialist geen directe meerwaarde. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen met je te kijken naar jouw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) kan er een behandelplan worden gemaakt om de pijnklachten aan te pakken.

Zoek een therapeut

De behandeling voor het subacromiaal pijnsyndroom kan meerdere invalshoeken hebben

Gedegen onderzoek naar de oorzaak van specifieke schouderklachten

Allereerst legt de fysiotherapeut je uit wat de oorzaak is van de klachten. Doordat je beter inzicht hebt in de klachten weet je beter wat wel goed is om te doen wat niet. Als je weet dat bewegen of pijn geen kwaad kan, draagt dit bij aan het herstel.

Lokaal behandelen van de schouder met als doel het ontspannen van spieren of het mobiliseren van gewrichten kan helpen makkelijker te bewegen.

Het is in de meeste gevallen juist belangrijk om de schouder te bewegen. Hiervoor kunnen oefeningen helpen. Oefeningen kunnen zorgen voor het verbeteren van beweegpatronen, versterken van spieren of bijvoorbeeld juist spierspanning verminderen.

Wanneer er andere factoren meespelen die invloed hebben op de pijnklachten, zoals bijvoorbeeld het ervaren van veel stress, kan de fysiotherapeut dit met je bespreken. Soms kan het zijn dat in overleg met je wordt besloten om ook andere hulpverleners te vragen om mee te denken om jouw klachten te verminderen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Wil je meer weten over de behandelingen, kijk dan hier. Liever gelijk een afspraak maken bij een van onze praktijken. Zoek hier de therapeut bij jou in de buurt. Of neem contact met ons op via onderstaande button.

Samenwerkende partners

Schoudernetwerk ZON

Contact

Informatie

Neem voor meer informatie vrijblijvend
contact met ons op. Wij helpen je graag.