Ga naar hoofdinhoud

Thoracic Outlet Syndroom

oftewel het schoudergordelsyndroom

Thoracic Outlet Syndroom

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door beknelling van de vaatzenuwbundel in het schoudergebied

Deze vaatzenuwbundel bestaat uit de slagader en ader subclavia en de plexus brachialis (zenuwbundel). Als gevolg van het bekneld raken van deze vaatzenuwbundel ontstaan pijnklachten in de nek-, schouder- en arm.

Wat is het?

En wat is de oorzaak?

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) ontstaat door anatomische structuren die ervoor zorgen dat de ader, slagader en/of zenuw, die door de thoracic outlet loopt, bekneld raakt. De thoracic outlet is een smalle ruimte die loopt tussen de halsspieren, de eerste rib, het sleutelbeen en de ruimte onder de kleine borstspier. Door herhaaldelijke bewegingen (vaak boven het hoofd) van de arm, na een doorgemaakt trauma of door toename van spiermassa ontstaat een beknelling van deze vaatzenuwbundel. Dit komt vaker voor bij bepaalde beroepen, mensen die bepaalde sporten veel uitoefenen of in het verleden een auto-ongeluk of trauma hebben doorgemaakt. Gedacht wordt dat een combinatie van een aangeboren afwijkende anatomie van de thoracic outlet in combinatie met een trauma in het verleden het risico op het ontwikkelen van TOS vergroot.

Zoek een therapeut

Er bestaan drie vormen van TOS

Een neurogene vorm, een veneuze vorm en een arteriële vorm

  • Een neurogene vorm: de zenuwbundel is bekneld. Je hebt dan vaak last van klachten als een tintelend gevoel, krachtverlies en een doof en/of vermoeid gevoel van de arm, hand en/of vingers. De klachten nemen vaak toe bij het heffen of gebruiken van de arm. Deze vorm wordt afgekort als NTOS.
  • Een veneuze vorm: de ader is bekneld. Je hebt dan vaak last van klachten als zwelling, stuwing, blauw/paarsverkleuring en een zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers. Deze vorm wordt afgekort als VTOS. Ook een trombose-arm wordt vaak veroorzaakt door een VTOS. 
  • Een arteriële vorm: de slagader is bekneld. Deze vorm kan klachten geven als spierkrampen bij gebruik van de arm, een vermoeid en zwaar gevoel van de arm, hand en/of vingers, koude sensaties en/of bleke of gevlekte vingers. Ook bij deze vorm van TOS ontstaan de klachten of nemen deze toe bij het heffen of gebruiken van de arm. Deze vorm wordt vaak afgekort als VTOS.
Zoek een therapeut

Diagnose

Hier een subtekst schrijven

Er is momenteel nog geen “waterdichte methode” om de diagnose TOS te kunnen stellen. De klachten en verschijnselen van de patiënt kunnen samen met de uitslagen van verschillende fysiotherapeutische onderzoekstechnieken tot een verdenking van TOS leiden. De diagnose wordt vaak nog ten onrechte gesteld bij onverklaarbare zenuwklachten in de arm. 

Behandeling en herstel

De behandeling door je schouderfysiotherapeut is erop gericht de inklemming van de vaatzenuwstreng te verminderen. Dit kan door specifieke oefeningen dagelijks uit te voeren om de lichamelijke conditie of belastbaarheid van de schouderspieren op peil te houden. De oefeningen zijn dan met name gericht op het verbeteren van de positie van het schouderblad en de houding van de boven rug.
Je moet rekening houden dat je zeker een traject van 3 maanden moet doorlopen om met deze oefeningen effect te kunnen bereiken. Bij geen effect van de behandelingen dan kan in samenspraak met een specialist een operatie overwogen worden.

Meer informatie

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Wil je meer weten over de behandelingen, kijk dan hier. Liever gelijk een afspraak maken bij een van onze praktijken. Zoek hier de therapeut bij jou in de buurt. Of neem contact met ons op via onderstaande button.

Samenwerkende partners

Schoudernetwerk ZON

Contact

Informatie

Neem voor meer informatie vrijblijvend
contact met ons op. Wij helpen je graag.